s t i c h t i n g
gastatelier de vindplaats
Over ons
Gastatelier De Vindplaats is een plek voor kinderen en kunstenaars. Kinderen krijgen in het atelier de kans om op een toegankelijke plek in de eigen buurt actief betrokken te zijn in een artistieke samenwerking met kunstenaars. Aan kunstenaars biedt het atelier de mogelijkheid tijdens een kortere of langere werkperiode in een atelier in een schoolomgeving aan de eigen artistieke ontwikkeling te werken. Kinderen en kunstenaars maken gezamenlijk gebruik van het atelier op basis van gelijkwaardigheid. Beslissingen over de projecten die worden ondernomen worden niet vóór de kinderen genomen, maar door de kinderen zelf, al dan niet samen met de kunstenaars. Dat betekent dat in het gastatelier geen lessen worden gegeven en geen opdrachten. Het gastatelier is wel onderdeel van de school-leefgemeenschap van het kindcentrum en is toegankelijk voor alle kinderen van de Vindplaats en voor kinderen uit de buurt. De kunstenaars geven geen les, maar werken als buurt-kunstenaars in de gemeenschap van de Vindplaats.
Meet the Team
Wie zijn wij?
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Martijntje Baarda
website: www.martijntjebaarda.nl
project: Zoektocht naar mijn fantasie
Hoi! Mijn naam is Martijntje Baarda en ik ben kunstenaar en kunstdocent. Voor mijn werk haal ik vaak inspiratie uit hoe kinderen naar de wereld kijken en hun kinderlijke fantasie. Het is dus heel bijzonder om dit jaar een atelier te hebben midden tussen de ervaringsdeskundigen zelf! Ik heb veel zin om samen met allerlei materialen aan de slag te gaan en hopelijk kunnen ze me helpen om mijn eigen fantasie weer terug te vinden.
Martijntje is het hele schooljaar 2024-2025 gastkunstenaar
Filmmaker - gastkunstenaar
Stefan Pavlovic
Werktitel: Eye see you, too
Mijn naam is Stefan Pavlovic, en ik ben een filmmaker. Ik gebruik mijn camera als een middel om toenadering tot mensen te creëren, om banden te scheppen, om te luisteren en om te spreken.
Tijdens mijn residentie zal ik dit onderzoek voortzetten, en het samen met de kinderen, via beeld en geluid, over taal hebben, en hoe we via de taal dichter bij elkaar kunnen komen. Welke vertellen vertellen we elkaar,
en hoe beïnvloedt degene achter de camera of geluidsrecorder het gesprek of verhaal?
https://stefanpavlovic.com/Information-Web
Stefan is gastkunstenaar van januari tot april 2025
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Tania Alexandra Cardoso
Ik ben Tânia, Ik ben stedenbouwkundige en illustrator.
Mijn praktijk is een unieke mix van artistieke expressie, onderzoek en urbanisme/architectuur. In de loop der jaren heb ik mijn vaardigheden als freelance visueel kunstenaar en verhalenverteller aangescherpt.
Mijn huidige focus ligt op het potentieel van illustratie als een vorm van ruimtelijke communicatie en analyse. Door gebruik te maken van tekenen, storytelling en stripverhalen, kan ik de verbindingen tussen ruimtelijke ervaring, plaats en verbeelding verkennen. Deze diversiteit heeft mijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen vergroot en elk project doordrenkt met een gevoel van nieuwsgierigheid en een experimentele geest.
Dit jaar heb ik in Kindcentrum De Vindplaats een project bedacht dat een unieke kans biedt om te onderzoeken hoe kinderen stedelijke ruimtes waarnemen en wat ze ons kunnen leren over onze ruimtelijke ervaring. De project “Somewhere, Someplace and a Time, Neither Now nor Then” is een maatschappelijk betrokken initiatief dat tot doel heeft om samen een geïllustreerd boek te creëren waarin we leren hoe we de ruimte kunnen verkennen en samen kunnen creëren door middel van het proces van afleren.
Deze schooljaar gaan we experimenteren met ons ervaringing en het samenwerken om het Kindcentrum De Vindplaats en de verhaalen van de wijk te ontdekken en in kaart te brengen.
https://taniaaefcardoso.wixsite.com/studiotako
Tania is het hele schooljaar 2024-2025 gastkunstenaar
Artistiek leider
Marike Hoekstra
Marike Hoekstra is kunstenaar, docent en onafhankelijk onderzoeker op het gebied van kunsteducatie. Zij is oprichter en artistiek leider van Stichting De Resident, die informele samenwerkingen van kinderen en kunstenaars mogelijk maakt. In 2018 promoveerde Marike aan de University of Chester. Zij publiceerde over de hybride praktijk van kunstenaardocenten, kritische pedagogiek, kansengelijkheid, arts based education research en de democratische onderwijsruimte.
Website: www.marikehoekstra.nl email: info@marikehoekstra.nl
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Andrea Koll
Werktitel: Een wolk in een kartonnen doos
https://www.instagram.com/andreakoll/
Andrea Koll schrijft, tekent en verzamelt. Ze beschouwt haar eigen werk als een visueel essayistisch onderzoek waarbij ze houtskool, collage en taal gebruikt om een onderwerp te benaderen.
Andrea was gastkunstenaar van september tot en met december 2024
Grafisch ontwerper - gastkunstenaar
Isabella Giacomelli
Isabella Giacomelli is grafisch vormgeefster en kunst-educator gevestigd in Amsterdam. Levend in een vormgegeven wereld, is het bevragen van de invloed van vormgeving op de mens een centraal thema in haar werk.
Met haar antropologische werkwijze gebruikt zij vormgeving als tool voor het inzichtelijk maken van alledaagse patronen en creatieve processen van de individu in gemeenschap. Het documenteren van het maak- en onderzoeksproces dient als ‘data’ die zij gebruikt om analyses te trekken en verbintenissen te leggen tussen alledaagse handelingen en gedrag van individuen en groepen. Kleinere projecten/onderdelen dienen als een soort deelvragen die, door vormgeving gebonden, een groter geheel creëren.
In het gastatelier is zij geïnteresseerd in hoe kinderen zich creatief uiten binnen de kaders van een vormgegeven ruimte in relatie tot hun eigen leefwereld. Hierin stelt zij de kinderen de vraag om hoe zij hun eigen wereld vormgeven, toe-eigenen en ervaren.
Isabella was gastkunstenaar van april tot juli 2024
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Naomi Jansen
Ik ben Naomi, kunstenaar en kunstdocent, en dit hele schooljaar werk ik in en rondom het atelier van de Vindplaats.
Als kunstenaar doe ik graag kleine ingrepen in het alledaagse. Een specifieke plek of omgeving dient daarbij als startpunt, waarna ik met mijn werk reageer op iets dat er al is. Dit kan zowel iets fysieks zijn, iets wat voor iedereen zichtbaar is, als iets abstracters zoals een bepaald gebruik of situatie van deze plek. Mijn werk neemt dan ook steeds andere vormen aan: van tijdelijke interventies en installaties tot terugkerende performances. In eerste instantie is mijn werk hierdoor vaak conceptueel van aard, maar ik streef er altijd naar dit concept of idee op zo’n manier tot uiting te brengen dat de omgeving of de kijker al vanaf het eerste moment wordt meegenomen in of zelfs onderdeel is van het verhaal dat ontstaat.
Wil je meer zien van mijn werk, neem dan een kijkje op mijn website of Instagram: www.naomijansen.net
www.instagram.com/naomivmjansen
Naomi was het hele schooljaar 2023-2024 gastkunstenaar
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Mai Marie Choon Dijksma
Mijn naam is Mai Marie Choon Dijksma en ik ben in april begonnen aan deze residentie, waar ik tot half juli te gast zal zijn.
In de installaties, die vaak op locatie worden gemaakt, zoek ik naar de interactie tussen mijzelf, de omgeving en het materiaal. Ik geef de voorkeur aan tactiele installaties en hoop dit ook te kunnen realiseren in samenwerking met de kinderen, variërend van 3-dimensionale constructies tot platte oppervlakken, vergelijkbaar met een tekening in de ruimte. Ik experimenteer graag met verschillende (rest)materialen om nieuwe texturen te creëren. Dit proces is vaak arbeidsintensief en maakt gebruik van textiele technieken. Het proces van het maken en bezig zijn met het materiaal in de specifieke ruimte is voor mij belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Door deze benadering geef ik vorm aan de begrippen, ruimte, tijd en verval. Zowel in de materiaalkeuze als in het creatieproces zit een verwijzing naar de wegwerpcultuur waarin we vandaag de dag leven. Na vele uren werken wordt het binnen enkele minuten uit elkaar gehaald. Net als bij een performance is het alleen te ervaren in het moment, alleen de herinnering blijft over.
Website maichoon.weebly.com
Instagram Maichoondijksma
Mai Marie was gastkunstenaar van april tot juli 2024
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Arja Hop
Even voorstellen, ik ben Arja Hop en werk als beeldend kunstenaar fotograaf.
Tijdens mijn werkperiode in Gastatelier De Vindplaats is het de bedoeling samen met de kinderen een filmpje te maken zonder filmcamera. Door observeren en experimenteren met verschillende fotografische technieken en met zelfgemaakt kijkinstrumenten, en onderzoeken hoe we toch door middel van reeksen foto’s, tekeningen, lichteffecten, projecties, dia’s, collages of bij elkaar verzamelde objecten beweging kunnen oproepen.
Om mijn kunst te maken werk ik met analoge fotografie, dat is fotografie met analoge camera met een rolletje lichtgevoelige film of direct op papier met lichtgevoelige emulsie en het gebruik van handmatig meten van licht en het afstemmen van tijd. De analoge techniek, de film, het licht en het onbekende resultaat geven mij veel vrijheid om te experimenteren en maakt van het fotograferen meer een gebeurtenis op zichzelf dan een technische hulpmiddel om een verhaal mee vast te leggen.
meer over het werk van Arja Hop op de website https://www.arjahoppetersvenson.com/
Arja was gastkunstenaar van 1 januari tot 1 april 2024
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Kamila Wolszczak
Kamila Wolszczak is a Netherlands-based Polish visual artist, educator, and researcher. She works with found materials that are socially perceived as dirt. She creates performative sculptures, installations, text-based performances, and walkshops exploring the relations between urban spaces, artefacts, and
human traces. She enjoys collaborative projects with diverse communities and co-creation with children, blending fact with speculation which proves the power of otherness and cooperation as a magic tool for real shifts in socio-matter relations.
Kamila studied for a MA in Art Education in Poland, and for an MA Performing Public Space Artistic Research in the Netherlands.
picture credits:
photo Tomas de Loo
https://www.instagram.com/kamila_wolszczak/
Kamila was gastkunstenaar van 15 september tot 15 december 2023
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Phoebe Pryor
Phoebe Pryor is a visual artist from the Suffolk countryside (UK) and is currently living in Amsterdam (NL). She approaches making with a playful attitude, recording observations which are experienced through the human body (of the artist or the viewer). Looking out for the details, she is intrigued by personal rhythms (morning dog walk, fruit stand layout) and more collective structures (calendars, clocks) to understand the passing of time.
Usually making site specific work, she seeks to investigate spaces, and create moments for beings to connect. Working in collaboration with musicians, dj’s and chefs she creates workshops and facilitates events. She is curious about the stories different materials can tell; from lemons to paint, potatoes to big blocks of chalk, ferns to flour. Phoebe can be found working from her studio at Broedplaats, Volkshotel, and at Bakkerij Mater.
https://www.instagram.com/phoebe.pryor
Phoebe was gastkunstenaar van april tot juli 2023
Theatermaker - gastkunstenaar
Diede Daalman
Diede Daalman is jeugdtheaterregisseur en theaterdocent. Zij maakt beeldend, fysiek theater over menselijk contact, voor jonge kinderen en volwassenen. In het werk van Diede komt vaak de vraag boven; hoe kijken we naar kinderen?
Diede was te gast van 22 oktober 2022 t/m 20 januari 2023
Op 19 en 20 januari presenteerde zij haar voorstelling Streep-rol-wiel, die zij samen met danser Rebecca Wijnruit ontwikkelde met en voor de kinderen van de voorschool.
https://www.linkedin.com/in/diededaalman/
Diede was gastkunstenaar van oktober 2022 tot januari 2023
Beeldend kunstenaar - gastkunstenaar
Laura Bolscher
Laura Bolscher (1991) is beeldend kunstenaar. Zij maakt objecten, ruimtes en activiteiten waar je niet naar kijkt maar aan mee kan doen. Het werk speelt zich af op straat, op het strand, in een BSO of op een conferentie. Zo doet ze een poging kunst grijpbaar en toegankelijk te maken voor iedereen:
Spelen is een grote uitdaging in de wereld van nu waar overal regels voor gelden, vrije tijd zeldzaam is en we aan alles een doel willen kunnen koppelen. Laura Bolscher onderzoekt spelen omdat ook zij het een beetje is verleerd. In het gastatelier van de Vindplaats bouwt ze een werkplaats om te onderzoeken wat spelen precies is en hoe je dat doet. Samen met de kinderen wil ze gaan vastleggen waar, waarmee en waarom kinderen spelen en wat volwassenen daarvan kunnen leren. Om vervolgens met de kinderen op zoek te gaan naar manieren om meer te spelen, nieuwe speelmethoden te ontdekken en speelobjecten te maken. Met de missie om ons hele leven lang te kunnen blijven spelen.
Laura was gastkunstenaar van 24 oktober 2022 t/m 21 juli 2023
Stichting de Resident
Stichting de Resident stelt zich als doel om laagdrempelige informele artistieke vrijplaatsen te creëren waar kinderen en kunstenaars op basis van vrijwilligheid en gelijkwaardigheid de ruimte met elkaar delen. Omdat stichting de Resident meent dat het voor kinderen belangrijk is dat er in hun omgeving voldoende vrije ruimtes zijn waar zij zelf structureel invulling aan kunnen geven, en omdat kinderen door verschillende oorzaken niet allemaal toegang hebben tot dergelijke vrije ruimtes, en omdat de Resident meent dat het voor kunstenaars belangrijk is om toegang te hebben tot gelijkwaardige en wederkerige mogelijkheden tot samenwerken, zet stichting de Resident zich in om deze ruimtes duurzaam mogelijk te maken.
Stichting de Resident heeft geen winstoogmerk.
Het bestuur van Stichting de Resident wordt gevormd door Rosalie Ravensteijn, Ariadne Urlus en Irma de Bruijne